Szkolenie w ramach projektu ZPUII dla studentów drugiego i trzeciego roku kierunku Dietetyka. Temat szkolenia: Rola diety w schorzeniach tarczycy

Rola diety w schorzeniach tarczycy - dr Aneta Koszowska - 8 godzin zegarowych
1. Opis funkcjonowania gruczołu tarczowego - anatomia, oś ujemnego sprzężenia zwrotnego, synteza hormonów tarczycy.
2. Wpływ hormonów tarczycy na metabolizm (metabolizm lipidów, węglowodanów).
3. Choroby tarczycy, patogeneza, diagnostyka, objawy.
4. Nadczynność i niedoczynność tarczycy jako zespoły objawów klinicznych wywołanych zaburzeniami funkcjonowania gruczołu tarczowego.
5. Choroby autoimmuologiczne tarczycy: Hashimoto, Graves Basedow.
6. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy - omówienie podaży białek, tłuszczy, węglowodanów w chorobach tarczycy przebiegających z nadczynnością i niedoczynnością, a także w chorobie Hashimoto i Gravesa Basedowa.
7. Choroby tarczycy a masa ciała i skład masy ciała.
8. Otyłość a choroby tarczycy (leptyna a funkcjonowanie tarczycy).
9. Zastosowanie analizy bioimpedancji u pacjentów z chorobami tarczycy.
10. Minerały i witaminy mające wpływ na funkcjonowanie gruczołu tarczowego: jod, selen, żelazo, cynk, witamina A, E, D- przykłady badań.
11. Program Profilaktyki Jodowej w Polsce - omówienie.
12. Choroby autoimmunologiczne tarczycy a witamina D - najnowsze doniesienia.